De herziene ARIE-regeling: wat betekent dit voor uw bedrijf?
Op 1 januari 2023 is de herziene Aanvullende Risico-Inventarisatie en -Evaluatie-regeling (ARIE) in werking getreden. Deze aanpassing in de regelgeving verplicht bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken om een gedetailleerde inventarisatie uit te voeren en passende veiligheidsmaatregelen te nemen. Het jaar 2023 gold als een overgangsperiode, waarin bedrijven de tijd kregen om zich voor te bereiden op de nieuwe eisen. Per 1 januari 2024 is deze periode officieel voorbij en moeten bedrijven die over de drempelwaarden van bijlage 1 van het Arbeidsomstandighedenbesluit gaan, volledig aan de ARIE-regeling voldoen.
Intensiever toezicht door de Nederlandse Arbeidsinspectie
In 2024 heeft de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) het toezicht op de naleving van de herziene ARIE-regeling geïntensiveerd. Hoewel er in deze eerste fase nog geen strikte handhaving plaatsvond, is duidelijk geworden dat veel bedrijven moeite hebben met de systematische risico-identificatie en het opstellen van scenario’s. Dit leidt ertoe dat risico’s niet altijd goed worden ingeschat en dat er onvoldoende effectieve veiligheidsmaatregelen worden getroffen.
Vanaf 2025 gaat de Arbeidsinspectie actiever handhaven en wordt verwacht dat bedrijven die zich niet tijdig hebben gemeld of niet voldoen aan de gestelde eisen, worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. Uit het Jaarplan Nederlandse Arbeidsinspectie 2025 blijkt dat jaarlijks een derde van de ARIE-plichtige bedrijven geïnspecteerd zal worden. Dit betekent dat de kans op een controle aanzienlijk toeneemt.
Veelvoorkomende knelpunten bij bedrijven
Uit recente inspecties blijkt dat bedrijven in het bijzonder worstelen met:
- Het uitvoeren van een volledige en systematische risico-identificatie.
- Het opstellen van realistische en complete risicoscenario’s.
- Het bepalen en implementeren van de juiste veiligheidsmaatregelen.
- Het voldoen aan de documentatie- en meldingsplicht richting de toezichthouder.
Deze uitdagingen kunnen niet alleen leiden tot sancties, maar vormen ook een risico voor de veiligheid op de werkvloer.
Hoe kan TOP-Consultants ondersteunen?
Om bedrijven te helpen bij de naleving van de ARIE-verplichtingen, biedt TOP-Consultants deskundige ondersteuning op de volgende gebieden:
- Uitvoeren van een gedegen risico-inventarisatie en -evaluatie: We helpen bij het systematisch identificeren van risico’s en het opstellen van risicoscenario’s.
- Opstellen en implementeren van een veiligheidsbeheersysteem: We ondersteunen bij het ontwikkelen van een effectief veiligheidsmanagementsysteem dat aansluit bij de eisen van de ARIE-regeling.
- Advies en begeleiding bij inspecties: We zorgen ervoor dat uw bedrijf goed voorbereid is op een controle door de Arbeidsinspectie en helpen bij eventuele correctieve maatregelen.
Met onze expertise zorgen we ervoor dat bedrijven niet alleen voldoen aan de wet- en regelgeving, maar ook een veiliger werkomgeving creëren voor hun medewerkers.
Bent u er zeker van dat uw bedrijf volledig ARIE-proof is? Neem contact op met TOP-Consultants voor deskundig advies en ondersteuning.