Kwantitatieve Risico Analyse / QRA
Een QRA geeft inzicht in de externe veiligheidsrisico’s die verbonden zijn aan de activiteiten op en rond een bedrijf. Het gaat dan om het inzichtelijk maken van de gevolgen van een calamiteit of ernstig ongeluk met gevaarlijke stoffen naar de omgeving. Met een QRA wordt het plaatsgebonden risico (PR) en de zogenaamde aandachtsgebieden inzichtelijk gemaakt. In voorkomende gevallen kan het nog zijn dat een Groepsrisico (f-N curve) vereist wordt.
Op basis van de QRA resultaten wordt vastgesteld of een activiteit vergunbaar of inpasbaar is. In een QRA worden de relevante risico’s voor de omgeving gemodelleerd, die de activiteiten met gevaarlijke stoffen met zich meebrengen.
Aandachtsgebieden
Met de invoering van de Omgevingswet is het begrip Groepsrisico grotendeels komen te vervallen. Dit is vervangen door zogenaamde aandachtsgebieden: te weten brandaandachtsgebied, explosieaandachtsgebied en gifwolkaandachtsgebied. De afmetingen van deze gebieden zijn vastgesteld door middel van vaste afstanden in het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (voormalig Bevi inrichtingen) of kunnen worden berekend. Deze gebieden worden tijdens vergunningtrajecten vastgesteld en spelen een belangrijke rol in het omgevingsplan (voormalig bestemmingsplan).
QRA risicoberekening met Safeti-NL versie 9.2
Sinds 1 januari 2025 is Safeti-NL 9.2 het door de Omgevingsregeling aangewezen softwareprogramma voor het berekenen van plaatsgebonden risico’s en aandachtsgebieden. Met de inzet van Safeti-NL kan er nauwkeurig bepaald worden of er voldaan wordt aan de risiconormen die zijn vastgelegd in de Omgevingsregeling en het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl).